Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 10:03 - ***
Автор: rinsewind Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1814 Коментари: 6 Гласове:
2



*******

1. Имаше едно време един Учител, роден в светите земи на Индиана и израсъл по мистичните хълмове източно от Форт Уейн.

 

2. Бе усвоил знанията за този свят в общинските училища на Индиана, а щом порасна, изучи занаята на автомонтьор.

 

3. Ала бе натрупал знания и от други земи и други училища, от другите животи, които бе изживял. Помнеше тези знания и затуй стана мъдър и силен, та другите съгледаха силата му и дойдоха при него за съвет.

 

4. Учителят вярваше, че притежава мощта да помогне на себе си и на всички хора, така и стана, другите съзряха неговата сила и дойдоха при него да ги изцели от всичките им страдания и от безбройните им болежки.

 

5. Учителят бе убеден - всеки трябва да се мисли за Син Божи, - така и стана, във всички сервизи и гаражи, където работеше, започнаха да се стичат, да прииждат хората, които търсеха неговите знания и искаха да усетят допира на ръката му, а улиците отвън се задръстиха от онези, които копнееха сянката му поне да падне връз тях и да промени живота им.

 

6. Заради тълпите притежателите на автосервизите и главните майстори помолиха Учителя да остави инструментите и да си върви по пътя, понеже навалицата беше толкова голяма, че нито той, нито другите монтьори имаха къде да поправят колите.

 

7. И пое той по широкия свят, и хората, тръгнали подире му, захванаха да му викат Месия и чудодеец, и в каквото вярваха, се сбъдна.

 

8. И буря да се извиеше, говореше ли той, върху главите на насъбралите се не падаше нито капчица дъжд; и последният човек сред множеството чуваше словата му точно тъй ясно, както първият, ако ще и да трещяха гръмотевици и светкавици. А той винаги им приказваше в притчи.

 

9. И рече им: "У всекиго от нас се крие силата да е здрав или недъгав, богат или сиромах, свободен или роб. Ние, никой друг, сме господари на съдбата си."

 

10. И рече му един мелничар: "Лесно ти е на теб. Учителю, да го кажеш, ти си направляван свише, а ние не; не си принуден да превиваш гръб като нас. Всеки на този свят трябва да си вади хляба с пот на челото."

 

11. И Учителят му отвърна: "Имало едно време едно село, всички в него живеели на дъното на пълноводна кристална река.

 

12. Не щеш ли, течението ги заляло безмълвно до един: млади и стари, бедни и богати, добри и лоши; течението следва своя път, не признава друго освен собствения си кристален Аз.

 

13. Всеки се вкопчил, доколкото може, в коренищата и камъните по дъното на реката; това се превърнало в техен начин на живот, още от рождение те знаели само едно - да се съпротивляват на течението.

 

14. Ала най-накрая един измежду тях рекъл: "Уморих се да се държа вкопчен. Не го виждам с очите си, но съм убеден: течението знае накъде отива. Ще се оставя да ме носи, пък да става каквото ще става. Както съм се вкопчил, ще умра от скука"

 

15. Другите му се изсмели в лицето и рекли: "Голям глупак си! Оставиш ли се да те носи течението, пред което се прекланяш, то ще те изхвърли, ще те размаже о камънака и ти ще умреш по-бързо, отколкото от скука!"

 

16. Онзи обаче не ги послушал, поел си въздух и се оставил да го носи течението, а то начаса го изхвърлило, размазало го о камънака.

 

17. Но се минало време, онзи пак отказал да се държи, та течението го отскубнало от дъното, понесло го нагоре, без никъде да го одраска или нарани.

 

18. А онези там долу, на дъното, за които той вече бил чужденец, се провикнали: "Чудо нечувано! Уж е досущ като нас, пък лети! Вижте, вижте, Месия, дошъл е да ни спаси!"

 

19. А онзи, дето се бил оставил да го носи течението, им отвърнал: "Аз съм Месия точно колкото и вие. Течението веднага ни възнася нагоре, стига да наберем смелост и да се оставим да ни носи. От нас всъщност се иска да поемем на това пътешествие, да се престрашим за това приключение"

 

20. Другите обаче  си знаели своето: "Ето го Спасителя!" И все така се държали за скалите, а когато вдигнали отново очи, онзи вече го нямало и те си останали сам-сами да измислят легенди за своя Спасител."

 

21. И щом видя, че от ден на ден хората около него стават все повече, че се стичат и се тълпят, щом видя, че го молят все по-неуморно да ги изцели, да ги нахрани с чудодейството си, да учи вместо тях и да живее живота им, той се усамоти на един хълм и там се замоли.

 

22. И си рече наум: "Безконечен Лъчезарен Аз, ако такава е волята твоя, искам тази чаша ме подмине, спести ми туй непосилно бреме. Не мога да живея живота на другиго, а десет хиляди ме молят със сълзи на очи да им даря живот. Не биваше да позволявам всичко това да се случи. Ако такава е волята твоя, нека се върна при автомобилите и инструментите, нека живея като всички простосмъртни"

 

23. И както седеше на хълма, чу глас - нито мъжки, ни женски, нито висок, ни нисък, благ-преблаг. И рече му гласът: "Ще бъде не моята, а твоята воля. Понеже каквато е твоята воля, такава е и моята спрямо теб. Върви си по пътя като всички простосмъртни и бъди честит на тази земя!"

 

24. И щом чу това, Учителят благодари и доволен, слезе от хълма, тананикайки си песен, каквато си тананикат монтьорите. И щом тълпите го наобиколиха със своите несрети, щом го замолиха да ги изцели и да учи вместо тях, и да ги храни до премала с прозренията си, и да ги теши с чудодействата си, той се усмихна на множеството и рече: "Напускам."

 

25. 3а миг множеството примря от почуда.

 

26. И рече му той: "Ако някой каже на Господ, че каквото и да му струва, най-силното му желание е да помага на страдащото човечество, и Господ го насочи що да стори, трябва ли този човек да изпълни заръката Божия?"

 

27. Разбира се. Учителю! - извика множеството, - Каква по-голяма наслада за него от тази да понесе всички мъки на ада, щом така му е заръчал Господ!"

 

28. "Независимо какви са тези мъки, колко тежка е тази задача?"

 

29. "Каква по-голяма наслада от тази да увиснеш на бесилото, да бъдеш разпнат и изгорен на клада, щом такава е волята Божия!" - отвърна тълпата.

 

30. "А какво ще сторите - обърна се към нея Учителят, - ако Господ ви рече право в очите: "ЗАПОВЯДВАМ ВИ ДА СТЕ ЧЕСТИТИ ДО СЕТНИЯ СИ ДЪХ НА ТОЗИ СВЯТ!", какво ще сторите тогава?"

 

31. Множеството мълчеше, над хълмовете и долчините, където стоеше, не се чу нито един глас, ни един-единствен звук.

 

32. И Учителят рече сред тишината: "По пътя на нашето щастие ще намерим познанието, заради което сме избрали този живот. Та ето какво научих този ден и сега решавам да ви оставя, за да следвате който път намерите за добре"

 

33. И пое нататък през тълпите, остави ги, за да се върне в делничиия свят на хората и машините.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. basta - това беше от "Илюзиите"...
21.11.2008 11:20
това беше от "Илюзиите", нали...
аз се удивлявам как илюзиите се оказват истини, и обратното също...
а в една песен, която тази сутрин открих, се казваше
" you miner for truth and delusion...shine on you...
и завършваше с "diamond".
между другото, наскоро препрочетох тези "илюзии" и се канех да ги сложа в блога си, защото така добре отразяват живота и душата ми.
но някой ме е изпреварил. така че ще влизам тук да ги чета, когато имам нужда:))))))))))))))))))))))
сърдечен поздрав!
цитирай
2. rinsewind - basta
21.11.2008 12:38
Сложи си ги и при тебе!
Още по-добре!

Тия текстове са прекрасно синтезирани от Ричард Бах и ефектът им при четене невъобразимо надхвърля значението на думите им...

Сложи ги!
Бих искал повече хора да ги прочетат и да усетят магията....а тебе те четат,както виждам,доста повече хора.

Навярно съм по-неразбираем за повечето,но нямям намерение да съчинявам "рекламни" текстове...
Преди време ми беше мъчно,че не мога да привлека по-голямо внимание...Даже в предишен блог,под друго име,нарочно се пробвах да пиша за "злободневните" теми от живота - политика,секс,пари,любоф(нарочно я пиша с "ф",за да се различава от "несапунената" такава),цени на тока и др...Направо ме съсипваха от коментари,които обаче ми беше адски скучно да чета.
В интерес на истината ми беше адски скучно да чета и собствените си постинги...
цитирай
3. basta - :))))))))))))))))))))))))))...
21.11.2008 16:11
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
страхотен си, човеко!
много си точен.
ще ги сложа аз!
отдавна го мислех, но се боях да не "обидя" някого.
глупаво ми се вижда сега, ама тогава бях...под стрес :)))))))))))))))))))))))))
ще ми дадеш ли другия си адрес, много бих искала да "те проверя" и там:)))))))))))))))))))))))))
е, аз в моя блог не очаквах да получа внимание...
а ти знаеш, че хубавите неща не се котират много на земята. може би затова си неразбираем за повечето.
от мен поздрав, Приятелю!
цитирай
4. rinsewind - Ехе-е-е, откога съм го заличил тоя ...
21.11.2008 16:41
Ехе-е-е,откога съм го заличил тоя блог!

Като повечето неща от миналото си...

Поздрав!
цитирай
5. basta - :)
21.11.2008 17:34
http://www.youtube.com/watch?v=-9_q5OGyzrA

това е нещо хубаво, което намерих, макар че качеството на изпълнението не е много добро. обаче този е единственият валиден линк, другите не излизат. а в блога ми успявам да качвам и невалидните адреси-не знам как става.
така че ще кача и там същото, но с добро качество!
цитирай
6. nueno - "Та ето какво научих този ден и ...
15.12.2008 21:50
"Та ето какво научих този ден и сега решавам да ви оставя, за да следвате който път намерите за добре"...

Благодаря, магЕснико, че ми припомни тези редове и истини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rinsewind
Категория: Лични дневници
Прочетен: 83025
Постинги: 30
Коментари: 148
Гласове: 816
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930